19 септември 2020

Разглеждате: Начало
„ЦИГАНИТЕ ПО ПЪТИЩАТА НА ВОЙНАТА“ / GYPSIES ON THE ROADS OF WAR
Издателство LINKOM EUROPA в Мюнхен, Германия, издаде на английски език монографията на д-р Велчо Кръстев и доц. д-р Евгения И. Иванова „ЦИГАНИТЕ ПО ПЪТИЩАТА НА ВОЙНАТА“ („GYPSIES ON THE ROADS OF WAR”). Тя е допълнена с нови факти за участието на циганите в българската армия в период от 1878 до 1945 г.
По това време, освен специфичните си функции да обучава и да формира лоялни и храбри защитници на страната, армията насърчава толерантността и разбирателството между различните етнически и религиозни групи. Всяка година в българските въоръжени сили постъпват хиляди младежи от различни етноси, с различно образование и религиозна принадлежност, включително и цигани. Толерантността в армията показва, че в българското общество няма ксенофобски, расистки и крайно националистически нагласи. Затова са допринесли и малцинствените общности, проявили лоялност и вярност към българската държава. Самата тя и обществото се отблагодаряват на всички свои герои, без да правят разлика по етнически или религиозен признак.
Последна промяна ( 08 януари 2018 )
Продължава...
 
Официално беше представена новата книга "Циганите по пътищата на войната"

Официално беше представена новата книга Циганите по пътищата на войнатаНа 2 декември 2014 г. Софийски форум за сигурност, Министерството на отбраната и Информационен център при Министерството на отбраната представиха монографията „Циганите по пътищата на войната" с автори Велчо Кръстев и Евгения И.Иванова. Книгата разкрива една непозната досега за научните среди и широката българска общественост тема – българските цигани (или роми, по възприетата след 1990 г. терминология) в мирновременния и военновременния живот на българската армия в периода от 1878 до 1945 г.

Показва участието им във войните, които България води за национално обединение и освобождение и за утвърждаване в съвременния демократичен свят. Проследено е и разселването на циганите от Индия към Европа и тяхното място във военните структури на Османската, Византийската и в Средновековната българска държава в различните исторически периоди.

Последна промяна ( 08 декември 2014 )
Продължава...
 
Бит и традиции на ромите - показани чрез изложба в Регионален исторически музей - Стара Загора

Бита и традициите на ромите показани чрез изложба в Регионален исторически музей - Стара ЗагораВ Стара Загора беше открита изложба, посветена на бита и традициите на ромите. Тя се намира на четвъртото експозиционно ниво в Регионален исторически музей - Стара Загора и е наречена Циганите/ромите в България - житейска действителност пред погледа на другите.

Последна промяна ( 28 февруари 2014 )
Продължава...
 
Нова книга изследва пространствата и граници в живота на ромската жена

Нова книга изследва пространствата и граници в живота на ромската женаНемското издателство Lincom Europa, Мюнхен, издаде преди дни книгата на д-р Евгения И. Иванова и Велчо Кръстев The Roma Woman – Dimensions and Margins in her life (Ромската жена - пространства и граници в живота ѝ). Изданието е на английски език. Това е второ преработено и допълнено издание на книгата.

Последна промяна ( 28 февруари 2014 )
Продължава...
 
Представяне на книгата Циганите/ ромите в България – джендър отношения
На 11 юни 2013 г. в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) при Българската академия на науките беше представена книгата на доц. д-р Евгения И. Иванова и докторант Велчо Кръстев „Циганите/ ромите в България – джендър отношения”. Присъстваха научни работници от БАН, гости от Испания, Австралия, Англия, представители на неправителствени организации.

Монографията беше представена от доц. д-р Елена Марушиакова и доц. д-р Веселин Попов от ИЕФЕМ.

„Искам да отбележим специално, че налагането като водеща на джендър проблематиката в ромските изследвания е само едно от постиженията на книгата. Всъщност, този подход е само отправната точка, от която се тръгва, за да се представи една много по-широка картина на циганската (ромската) общност в България... Циганите/ ромите в България – джендър отношения- каза при представянето си доц. д-р Елена Марушиакова. - Проблемите са представени в диахронен план, започвайки от първите налични исторически сведения, преминавайки през т.нар. традиционно равнище и достигайки до техните съвременни измерения. И още нещо важно – авторите са използвали изключително богата изворова и библиографска база и са синтезирали и представили резултатите от всички значими публикации за циганите (ромите) пред последните две десетилетия... Затова и няма да бъде никак пресилено да се каже, че е налице една малка енциклопедия за циганите (ромите) в България, без която няма да може да се мине от тук нататък от всеки, който иска да пише за тази общност, било в класически етнографски план, било от гледна точка на съвременните ѝ проблеми (вкл. и от гледна точка търсене на политическите им решения).

Въз основа на всичко казано до тук, смятаме, че книгата на Евгения И. Иванова и Велчо Кръстев „Циганите/ ромите в България – джендър отношения” обогатява значително не само българската, но и световната наука”, каза доц. д-р Елена Марушиакова.

книгата на доц. д-р Евгения И. Иванова и докторант Велчо Кръстев Циганите/ ромите в България – джендър отношенияМонографията е резултат от реализиран проект на регионално сдружение Технитари.

Сдружението е създадено от Търговско-промишлена палата - Стара Загора през 2004 година и до този момент развива успешно дейността си.

Книгата „Циганите/ ромите в България – джендър отношения” е отпечатана в печатница Литера принт АД - Стара Загора с финансовата подкрепа на Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет на България.

 
Председателят на Технитари Велчо Кръстев и доц. д-р Евгения И.Иванова участваха в международна среща

Тhe Gypsy Lore Society

От 19 до 23 септември 2012 г. в Истанбул, Турция, се проведе годишната среща на Тhe Gypsy Lore Society с конференция за академични проучвания за ромите и другите цигански групи, които живеят по света. Срещата бе организирана от Тhe Gypsy Lore Society и община Бейоглу, Истанбул.

Последна промяна ( 26 септември 2012 )
Продължава...
 
Стартира "КУЛТУРНА ПРОГРАМА РОМСКИ МЕНТОРИ 2010"

В Стара Загора програмата се изпълнява от фондация „Лозенец” и РС „Технитари”. Насочена е към ученици от 4 до 6 клас, включени в проект за десегрегация на ромските деца в образованието. Децата ще се запознаят с ромската история, култура, традиционни ромски занаяти  в Старозагорско.  

Снимки

Последна промяна ( 29 октомври 2010 )
 
Майсторите на РС "Технитари" изготвиха реквизит за римейка на хитовия сериал "Конан Варварина"

На 15 март 2010 г. започнаха снимките на „Конан Варварина”. Лентата се снима изцяло в България. Главната роля се изпълнява от Джейсън Момоа. Продукцията е на "Ню Бояна Филм Продакшън" ЕООД.

Снимки

Последна промяна ( 29 октомври 2010 )
 
Приключи проект "Ромски ментори"
Приключи проект „Ромски ментори”, изпълняван съвместно от Фондация „Лозенец” и РС „Технитари”, Стара Загора. РС „Технитари” като ментор осъществи обучение на смесени групи в предучилищна възраст от детските градини и в училищата, работещи по проект за десегрегация на ромските деца в образованието. В периода октомври 2008 – май 2009 г. децата бяха започнати с ромската история, бит, култура и традиционни занаяти.
 
Молебен в църката "Св. Никола"

В чест на 8 април – Международен ден на ромите, Фондация „Лозенец” и РС „Технитари” Стара Загора участваха в молебен в църквата „Св. Никола”. Организираха шествие и полагане на венци на паметника „Св. Георги” в памет на загиналите роми във войните на България за национално обединение.

Снимки

Последна промяна ( 23 юни 2009 )
 
Изложба РОМСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ - ГЛЕДАНА ОТВЪН, ПОКАЗАНА ОТВЪТРЕ

През м. август 2008 г. във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора Регионално сдружение на ромите-занаятчии „Технитари”подреди веществена изложба „РОМСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ – ГЛЕДАНА ОТВЪН, ПОКАЗАНА ОТВЪТРЕ”. Тя бе под патронажа на кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев.

Снимки

Последна промяна ( 23 юни 2009 )
 
Излезе от печат монографията "Ромската жена-пространства и граници в живота й"

По проект на РС ”Технитари” Стара Загора бе издадена монографията „Ромската жена - пространства и граници в живота й” с автори д-р Евгения И.Иванова и Велчо Кръстев.

Изданието е реализирано със съдействието и финансовата подкрепа на Националния съвет по етнически и демографски въпроси към МС.

Представянето й бе на 13 май 2008 г. в Етнографкия институт с музей при БАН с експозе от д-р Елена Марушиакова и д-р Веселин Попов – ст.н.с. в ЕИМ при БАН.

Последна промяна ( 20 май 2008 )
 
ТЕХНИТАРИ е утвърдено за член на НССЕДВ

От м. февруари 2008 г., със Заповед на Заместник министър председателя на Република България г-жа Емел Етем, Регионално сдружение на ромите занаятчии „ТЕХНИТАРИ” гр. Стара Загора е утвърдено за член на НССЕДВ при МС на Р България.

В състава на Комисията за интеграция на ромите към НССЕДВ е включен председателят на УС на РС „Технитари” инж. Велчо Кръстев.

 
Изложба БЪЛГАРИЯ - МНОГООБРАЗНА И ЕДИННА В ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ

От м. юни 2007 г. до м. февруари 2008 г. в залите на Националния исторически музей в София бе експонирана изложба „БЪЛГАРИЯ – МНОГООБРАЗНА И ЕДИННА В ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ” посветена на хармоничното съжителство на българите с най-големите и традиционно присъстващи в България общности – турци, роми, арменци, евреи, както и на тяхната оригиналност, бит, култура и взаимните им прониквания.

Последна промяна ( 18 март 2008 )
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 18 от 23