Начало
Проучване в ЕС показва наличие на обществена подкрепа за отговорни изследвания и иновации

 

00479169Според проучване „Евробарометър“ повече от три четвърти (77 %) от европейците смятат, че науката и технологиите оказват положително въздействие върху обществото. В същото време участниците в проучването изразяват загриженост за рисковете, свързани с новите технологии, например за човешкото здраве и околната среда. Те искат научните изследвания и иновациите да са съпроводени от необходимото внимание към етичните принципи (76 %), равновесието между половете (84 %) и обществения диалог (55 %). Подобно на резултатите от предишни проучвания „Евробарометър“ повече от половината от всички европейци се интересуват от новостите в областта на науката и технологиите (53 %), но по-голямата част от тях не се чувстват достатъчно добре информирани (58 %).

Продължение...
 
Европейски семестър 2014: укрепване на икономическото възстановяване

1

Най-голямото предизвикателство, пред което е изправена днес икономиката на Европа, е въпросът как да бъде продължено възстановяването, което е в ход. Това е основното послание в тазгодишния годишен обзор на растежа, приет от Комисията днес. Неговото приемане отбелязва началото на четвъртия европейски семестър за координация на икономическата политика в момент, в който растежът е започнал да се завръща и държавите членки бележат напредък в отстраняването на дисбалансите, възникнали преди кризата.

Ето защо Комисията запазва своята балансирана стратегия за растеж и работни места, като през следващата година ще продължи да насочва вниманието си към пет основни приоритета:

Продължение...
 
Стандартна справка-декларация за ДДС: улесняване на дейността на предприятията и подобряване на спазването на данъчното законодателство

logo enДнес Комисията предложи нова стандартна справка-декларация за ДДС, чрез която разходите на предприятията в ЕС могат да бъдат намалени с до 15 млрд. евро на година. Целта на тази инициатива е да се намали бюрокрацията за предприятията, да се улесни спазването на данъчното законодателство и да се повиши ефективността на данъчните администрации в ЕС. Тя напълно отразява ангажимента на Комисията за интелигентно регулиране и е една от инициативите в програма REFIT за опростяване на правилата и намаляване на административната тежест за предприятията (IP/13/891). В днешното предложение се предвижда единен набор от изисквания за предприятията при подаване на справка-декларация за ДДС, независимо от това в коя държава членка става това. Със стандартната справка-декларация за ДДС, която ще замени националните декларации, ще се гарантира, че от предприятията се изисква да предоставят една и съща основна информация в едни и същи срокове в целия ЕС. Като се има предвид, че по-простите процедури са по-лесни за спазване и за прилагане, предложението трябва също така да помогне за подобряване на спазването на разпоредбите относно ДДС и за увеличаване на публичните приходи.  

Продължение...
 
По-добра трансгранична защита на потребителите: ЕК очаква вашето мнение

20130417PHT07398 originalВсеки един от 500-те милиона европейски граждани трябва да се ползва със същите права на потребител, независимо дали пазарува в своята страна, в друга държава от Европейския съюз или онлайн в Европа. Днес Европейската комисия започна консултация с потребители, организации за защита на потребителите и бизнеса с цел да прецени как най-добре да се засили трансграничната защита на потребителите.

Невен Мимица, еропейският комисар, отговарящ за политиката за потребителите, коментира: „За мен по-доброто практическо прилагане на правата на потребителите е един от въпросите от приоритетно значение. Днес можем да пазаруваме в цяла Европа. Искам да чуя мнението на потребителите, собствениците на магазини и предприятията как можем да подобрим защитата, по-специално при трансграничните сделки, без да увеличаваме бюрократичната тежест.“

Продължение...
 
Месец на Eдинния пазар 2013 г.

xlogo.png.pagespeed.icМесецът на Единния пазар се провежда онлайн на http://www.yourideasforeurope.eu/en в продължение на 4 последователни седмици, като всяка седмица се разисква различна тема - работни места, социални права, банки и електронна търговия — на всички 24 езика на ЕС. Интерактивните дебати предлагат на участниците редица начини за взаимодействие със създателите на политики. Те могат да гласуват и коментират предложенията за политиките на граждани, организации и предприятия; да задават въпроси и да обсъждат с комисари, членове на ЕП, експерти на ЕС и национални експерти посредством видео разговори на живо. Петима участника ще бъдат поканени на заключителен дебат с комисар Мишел Барние по Евронюз на 23 октомври в Европейския парламент в Страсбург.

Предстоящи дебати:

  • 7—9 октомври, за банките: Какво може още да се направи, за да се защитят влоговете, да се предотвратят нови финансови кризи, и да се осигури, че банките инвестират в реалната икономика за насърчаването на икономическия растеж?
  • 14—16 октомври, за електронната търговия: Колко лесно е продаването на продукти онлайн, или тяхното купуване и получаване от чужбина като клиент? Колко са защитени данните, които хората обменят в социалните мрежи?
Продължение...
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>