Начало
Заетост: нов европейски паспорт на уменията в областта на хотелиерството и ресторантьорството

eures-logoДнес Европейската комисия представи европейския паспорт на уменията в областта на хотелиерството и ресторантьорството — инструмент, чиято цел е да се улесни контактът между търсещите работа и работодателите в сектора на хотелиерството, ресторантьорството и туризма в Европа. Паспортът на уменията дава възможност за преодоляване на езиковите бариери от страна на работниците и работодателите и за сравняване на уменията на работниците с цел улесняване на набирането на персонал в сектора. Паспортът е достъпен на Европейския портал за професионална мобилност EURES на всички официални езици на ЕС. В бъдеще ще има паспорти и за други сектори.

Комисарят в областта на заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор заяви:„Европейския паспорт на уменията в областта на хотелиерството и ресторантьорството е важен практически инструмент за насърчаване на мобилността на работниците, особено на младите хора, в сектор, който има голям потенциал за растеж.Тази инициатива също така е добър пример за социален диалог между организации на работници и на работодатели на европейско равнище и се надяваме да видим подобно сътрудничество и в други сектори на пазара на труда“.

Продължение...
 
ЕС и групата на ЕИБ обединяват усилията си, за да подкрепят до 48 млрд. евро инвестиции в НИРД

innovfin-euДнес Европейската комисия и групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) дадоха началото на ново поколение финансови инструменти и консултантски услуги на ЕС, за да помогнат на новаторските фирми по-лесно да получават достъп до финансиране. През следващите 7 години се очаква благодарение на продуктите „InnovFin — финансиране от ЕС за новатори“ да бъде осигурено финансиране на стойност над 24 млрд. евро за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) на малки, средни и големи предприятия и организатори на проекти за научноизследователска инфраструктура. С това финансиране се очаква да бъдат подкрепени до 48 млрд. евро крайни инвестиции в НИРД.

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин заяви: „Финансовите инструменти дават възможност по новаторски начин да се инвестира в стимулиращи растежа предприятия и дейности.ЕС изостава от конкурентите си в световен мащаб по отношение на бизнес инвестициите в иновации, затова трябва да насърчаваме банките да отпускат кредити за подобни проекти и да помагаме на предприятията с интензивна научноизследователска дейност да получават достъп до финансиране. Това ще ни помогне да постигнем нашата цел до 2020 г. в ЕС 3 % от БВП да се инвестират в НИРД“.

Продължение...
 
„Да почистим Европа“ — на 10 май

10-may-LCuEВсяка година милиони тонове отпадъци се изхвърлят по европейските улици, в океаните, плажовете, горите и природните зони. И всяка година милиони европейци се включват в доброволчески дейности, за да почистят квартала, в който живеят. Инициативата „Да почистим Европа“ цели да се насърчат повече такива прояви, да се повиши осведомеността относно мащабите на проблема с отпадъците и да се насърчат промени в поведението. Проявата е координирана от Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR).

Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „Броят на гражданските движения за чиста околна среда в Европа се увеличава и ние бихме искали да ги накараме да се почувстват част от европейска проява. Заедно изградихме мрежа от национални звена за контакт в 21 страни, така че хората да знаят какво се случва в техния квартал и какво могат да направят, за да помогнат. Всеки може да участва и призивът е съвсем прост - да се въоръжим с ботуши и ръкавици и да запретнем ръкави! Всички ние искаме да живеем в чисти квартали, така че заедно „Да почистим Европа“.“

Продължение...
 
Европейската комисия започва обществена консултация онлайн относно защитата на инвеститорите в ТПТИ

logo enКато част от постоянните усилия преговорите със САЩ да бъдат възможно най-откритите и прозрачни търговски преговори до момента, днес Европейската комисия започна обществена консултация относно защитата на инвеститорите и уреждането на спорове между инвеститорите и държавата (УСИД) в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Освен това Европейската комисия сметна за необходимо да започне тази конкретна обществена консултация в отговор на разгарящия се публичен дебат и повишената загриженост за УСИД в рамките на ТПТИ.

Целта на консултацията е да се определи по-добре подходът на ЕС към темата за защитата на инвеститорите и УСИД в преговорите за предложеното споразумение, като се даде на всички заинтересовани страни възможност да представят своите забележки.

Продължение...
 
Международна конференция "Управление на риска в ЕС", гр. Стара Загора
1400501528 BulgariaandEU FlagНа 12 март (сряда) Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК, ще участва в конференция на тема "Управление на риска в ЕС". Той ще представи последните насоки в политиката на ЕС за управление на риска. Събитието ще бъде официално открито от Живка Аладжова – областен управител на Област Стара Загора, ръководител на „Щаба за реакции при кризи”. На конференцията ще бъдат представени стратегии и добри практики и тяхното прилагане в процеси по управление и превенция на групи рискове от различен характер, както и последните тенденции при прилагането на политики с цел намаляване на риска при бедствия и аварии.
Конференцията ще се проведе в в зала 2 на хотел «Верея», град Стара Загора, от 9:00 часа.
Продължение...
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>