Начало
Борба с измамите: постигнат e значителен напредък, но държавите членки трябва да положат повече усилия

изтеглен файл

Съласно годишния доклад на Комисията относно защитата на финансовите интереси държавите членки трябва да задълбочат усилията си за предотвратяване, разкриване и докладване на измамите, засягащи финансовите средства на ЕС. В доклада се съдържат подробни препоръки относно областите, в които националните органи следва да обърнат специално внимание. В него се констатира, че установените измами при разходването на средства на ЕС съставляват по-малко от 0,2 % от всички средства. Въпреки това Комисията е на мнение, че на национално равнище следва да се положат по-големи усилия както в борбата, така и в разкриването на измами. Поради това в годишния доклад относно защитата на финансовите интереси се препоръчва, наред с другото, държавите членки да преразгледат своите системи за контрол, за да се гарантира, че те са целенасочени и съобразени с риска.

Съгласно доклада положителен е фактът, че на национално равнище е отбелязан добър напредък по отношение на прилагането на нови правила и политики, които ще засилят борбата срещу измамите в идните години. Наред с това през последните 5 години на равнището на ЕС е отбелязан значителен напредък в изграждането на по-стабилна среда за борба с измамите. След цялостното им разгръщане тези инициативи могат да намалят значително равнището на измамите.

Продължение...
 
Еврокомисията започва пет наказателни процедури срещу България в различни области

26 eu-titanikЕвропейската комисия предприе днес правни действия срещу България в пет сектора заради неизпълнение на задълженията по европейското законодателство, съобщиха от пресслужбата на институцията. Мерките са в областите околна среда, здравеопазване и политика за потребителите, правосъдие, морско дело и рибарство, както и транспорт.

Днес Брюксел месечния пакет от действия срещу държавите, които не изпълняват надлежно своите задължения, произтичащи от законодателството на Европейския съюз. Тези решения обхващат редица сектори и имат за цел да осигурят правилното прилагане на законодателството на ЕС в интерес на гражданите и предприятията. Приетите днес решения са 420, включително 29 мотивирани становища и 12 решения за предявяване на иск пред Съда на ЕС.

Продължение...
 
Производители на парфюми се оплакват от регулациите в ЕС

85 EU-AM-AMПарфюмерийната индустрия с годишни продажби от $25 млрд. се подготвя за нови регулации от началото на 2015 г., разказва Reuters. Според тях производителите няма да имат правото да използват съставки като дъбов мъх – натурален продукт в оригиналните версии на световноизвестни парфюми като легендарния No.5 на Chanel и Miss Dior. Този мъх носи "земни и дървесни тонове" и запазва аромата на парфюмите за по-дълго.

Брюксел обаче е на различно мнение. На основание, че между 1% и 3% от гражданите в ЕС могат да получат алергична реакция, се въвежда забрана за използването на две от основните молекули на дъбовия мъх: атранол и хлороатранол. Производителлите са убедени, че това съществено ще промени аромата на парфюмите им.

Продължение...
 
Германия подкрепи директното рекапитализиране на закъсали банки

2 banki1Германското правителство одобри пакет проектозакони, които дават зелена светлина за създаване на банков съюз в Европа. Плановете на ЕС предвиждат да има един надзорен орган за банките в еврозоната, един набор правила за затваряне или преструктуриране на закъсали банки и един фонд за плащания. При определени правила банките ще могат да се рекапитализират директно от Европейския механизъм за стабилност.

ЕС е все по-близо от възможността да налива пари в закъсали банки. Причината е, че германското правителство одобри законопроект, който разрешава рекапитализацията на банки. Предстои законът да бъде гласуван от Бундестага и да влезе в сила през ноември.

Продължение...
 
ЕК предприе правни действия срещу България за неизпълнение на задължения в пет сектора
426fe9e78ca6153edb28946298c6fb3bДнес Европейската комисия предприе правни действия срещу държавите, които не изпълняват надлежно своите задължения, произтичащи от законодателството на ЕС. Тези решения обхващат редица сектори и имат за цел да осигурят правилното прилагане на законодателството на ЕС в интерес на гражданите и предприятията. Мерките към България  са в следните пет сектора: околна среда, здравеопазване и политика за потребителите, правосъдие, морско дело и рибарство, както и транспорт.
По-конкретна информация за всяка процедура, може да намерите в прикачения документ.
 
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>