Начало Новини и събития Производители на парфюми се оплакват от регулациите в ЕС
Производители на парфюми се оплакват от регулациите в ЕС

85 EU-AM-AMПарфюмерийната индустрия с годишни продажби от $25 млрд. се подготвя за нови регулации от началото на 2015 г., разказва Reuters. Според тях производителите няма да имат правото да използват съставки като дъбов мъх – натурален продукт в оригиналните версии на световноизвестни парфюми като легендарния No.5 на Chanel и Miss Dior. Този мъх носи "земни и дървесни тонове" и запазва аромата на парфюмите за по-дълго.

Брюксел обаче е на различно мнение. На основание, че между 1% и 3% от гражданите в ЕС могат да получат алергична реакция, се въвежда забрана за използването на две от основните молекули на дъбовия мъх: атранол и хлороатранол. Производителлите са убедени, че това съществено ще промени аромата на парфюмите им.

Кой контролира

Този бизнес се регулира от Международната асоциация за аромати (IFRA), която също налага ограничения за използването на определени вещества поради възможното им въздействие върху човешкото здраве. Самите производители също извършват проучвания и тестове за качество и безопасност на стойност стотици хиляди евро на година. Те разчитат и на "Козметика Европа", но тя е огромна организация на 4000 компании за производство на дезодоранти, парфюми и пасти за зъби. При такова разнообразие от участници  постигането на единно становище е почти невъзможно.

Високопоставени фигури в парфюмерийната индустрия казват, че специалното внимание на ЕС към нея произлиза от една от основните институции с консултативни функции, Научен комитет за безопасност на потребителите (SCCS). Те обвиняват комитета в преднамерено отношение, защото повечето от членовете му са от страни в Северна Европа, където по думите им хората са генетично предразположени към някои алегрични реакции и има значителна опозиция срещу използването на парфюми.

Прекалени ли са мерките на ЕС

Компаниите смятат, че атаките са неоснователни, защото реакциите били предимно раздразнение на кожата или лека екзема. "Мисля, че вниманието на Брюксел е прекалено, особено в сравнение с алкохола и цигарите, които се продават свободно и причиняват повече вреда от парфюмите", казва Патрисия де Николай, която преди 25 години заедно със съпруга си създава колекция парфюми Nicolaï.

ЕС отхвърля обвиненията, че действа избирателно, и твърди, че новите правила идват в отговор на опасенията на учени и лекари, че употребата на парфюми вреди на човешкото здраве.

Източник: Капитал Daily