Истерия за запасяване с най-обикновени 100-ватови електрически крушки с нажежаеми жички завладя Германия, а скоро ще влезе и у нас.

Германците луднаха да изкупуват невзрачните лампи заради директива от Брюксел, която забранява продажбата им от 1 септември т.г., предаде кореспондентката на “Труд” в Берлин Ваня Енчева. Старите мощни лампи изчезват. Вече ще има само енергоспестяващи (21 вата), които са десетократно по-скъпи.
Директивата 2005/32/ЕС е за изискванията към дизайна на продуктите, използващи електроенергия. Тя важи за всички страни членки на ЕС, включително и за България. Това е регламент с пряко действие, така че нашите власти няма да приемат специален документ за изпълнението. От 1 септември спира продажбата на матирани крушки и на тези с електрическа мощност от 100 вата и повече.
От септември 2010 г. се забраняват 75-ватовите, година по-късно и 60-ватовите. От септември 2012 г. ще изчезнат 40- и 25-ватовите крушки и ще има само енергоспестяващи лампи.
Целта на директивата е да се намали с 1/3 разходът на ток за домакинствата във всички държави от ЕС.
“Знаем, че забраната за търговия със 100-ватовите лампи влиза в сила от 1 септември. Но все още не съм видял такъв документ, публикуван в “Държавен вестник”, заяви вчера пред “Труд” Николай Данаилов, управител на “Европейска светлинна индустрия” ООД - Сливен. Фирмата е единственият производител на електрически лампи у нас.
“Забраната ще се отнася до всички страни от ЕС, включително и България. Това означава, че няма да имаме право да пласираме 100-ватовите лампи на тези пазари. Но тази забрана не се отнася до страните извън ЕС - Сърбия, Турция, Арабския свят, и ние вероятно ще продължим производството им за износ”, допълни Данаилов. През следващите години, когато поетапно ще спре производството на лампите с нажежаеми жички, те ще трябва да бъдат заменени с по-ефективни. “Но у нас няма производител на такива. Има само по-малки фирми, които внасят частите отвън и ги сглобяват тук”, допълниха от ЕСИ ООД.
Макар че очевидно са по-запознати от нас с европейските регламенти, германците не се поддават на пропагандата от Брюксел, че с ползването на новите “икономични крушки” всяко домакинство щяло да пести по 50 евро годишно от ток. Ами парите за самите лампи? Една 100-ватова ветеранка се харчи в момента в Берлин между 0,80 и 1 евро, а модерните са десетократно по-скъпи. В София вчера 100-ватова крушка се намираше за 1,25 лева, а енергоспестяваща със същата светлинна мощност струва поне 11,80 лева.
Същевременно медици бият тревога, че новите “пестеливки” може би не са безопасни - предимно за психиката и очите. Още няма крайни резултати от медицински изпитания, но специалисти твърдят, че хора, работещи при такава светлина, получават главоболие, виене на свят и неврологични смущения.

източник: в-к Труд