Пазарът на фотоволтаици претърпя драматично развитие през последните 8 години. Докато се дискутираше дали технологията ще намери масово разпространение предвид високата инсталационна цена, резултатите бяха повече от обнадеждаващи.

През 2007 г. в световен мащаб бяха инсталирани над 2400 MWp електроцентрали, а предварителните оценки за 2008 г. достигат 3600 MWp нови мощности. Това създаде една нова, високотехнологична индустрия от производители на суровини и ФВ модули, консултантски, проектантски и инсталационни компании с хиляди нови работни места и рекордни обороти.
През 2009 г. предстоят промени, свързани с два основни фактора: глобалната финансова криза, ограничаваща възможностите за финансиране и изместването на пазарното равновесие с увеличаване на предлагането.
Наскоро публикуван анализ на компанията iSuрpli сочи, че през 2009 г. (въпреки очаквания 9-10% ръст инсталирани мощности) ще бъде отбелязан краят на осем последователни години на голям ръст на пазара, като се очаква предлагането на ФВ панели да надвиши търсенето, което ще доведе до 20% спад в приходите на производителите. Към тази тенденция се добавя и стръмното приземяване на финансовите и капиталовите пазари. Показателно е, че цената на акциите на една от най-успешните компании в индустрията - First Solar, падна с 48% само в рамките на календарната 2008 г.
Това се случва, след като в средата на 2007 г. беше наблюдавано рязко покачване на интереса към фотоволтаиците, което беше породено от рекордните цени на петрола и политиките за налагане на екологични ограничения и избягване на зависимостта от вносни суровини. Очаква се приходите от доставките на ФВ панели през 2009 г. да възлизат на около 13 млрд. долара (спрямо близо 16 млрд. през 2008 г.). Такъв спад в тази нова индустрия не е наблюдаван досега.
След 2004 г. въпреки големите ръстове в търсенето развитието на пазара на ФВ беше ограничено от недостатъчен производствен капацитет. Това се дължеше най-вече на ограниченията в производството на силиций (основна суровина за производство на ФВ клетки). По това време съществуваха само 5 компании в световен мащаб, произвеждащи силиций за ФВ - MEMC и Hemlock (САЩ), Tokuyama (Япония), REC (Норвегия), Wacker (Германия). През 2007 г. тези компании повишиха производствения си капацитет с едва 8%. За 2009 г. се очаква капацитетът да нарасне с повече от 30%.
Заедно с това в сектора за производство на силиций навлизат нови компании и според някои прогнози към 2010 г. ще бъде произвеждано количество, достатъчно за 14 GWp ФВ модули. Прогнозите предвиждат и значително повишение на производството на тънкослойни модули, като се очаква от 560 MWp през 2007 г. то да достигне до 4400 MWp през 2010 г. Прогнозите отпреди няколко месеца показваха общ ръст на произведените ФВ модули до 18 GWp/година към края на 2010 г. Дори при запазване на ръста в новите проекти за изграждане на ФЕЦ предлагането може да надвиши почти два пъти търсенето.

За едни - облаци, за други – слънце.
Индустрията обаче се състои от различни играчи. Спадът на цената поради завишеното предлагане ще засегне най-много производителите на ФВ модули и панели. Същевременно другата страна на пазара - инсталатори, потребители и инвеститори, ще спечелят от по-ниската цена. За тях засилената конкуренция сред производителите (и съответно по-ниската цена) е добре дошла в момент, когато всяка инвестиция се оценява под лупа. Въпреки очакваните трудни времена пред производителите ФВ индустрията остава една от най-привлекателните области, особено по времето на настъпващата криза. Как е възможно това при липсата на евтин финансов ресурс? Отговорът се крие в приоритета, които задават на ВЕИ редица правителства по света. Показателен за това е и планът на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама за следващите 10 години в развитие на "чисти" технологии да бъдат инвестирани 150 млрд. долара, като една част от тях ще бъдат насочени към ФВ индустрията. Индия и Китай допълват картината с огромните заявки за инвестиции с държавно участие, които ще осигурят пазар за регионалните производители.
Как ще се отразят горните тенденции на производителите и пазара през 2009 г.? Очакванията са те да насочат повече усилия за подобряване на структурата на производствените разходи, да подобрят и диверсифицират каналите си за пласмент, както и да заложат на вертикално интегрирани корпоративни структури, с което да намалят себестойността по веригата производство - изграждане.

Игра на едро.
В края на 2008 г. China Technology Development Group и Qinghai New Energy подписаха споразумение с китайските власти в провинция Цинхай за започване на изграждането на огромна фотоволтаична централа с инсталирана мощност 1 GWp. Планира се централата да бъде изградена с комбинация от кристални и тънкослойни фотоволтаични модули. Дори да не бъде реализиран в пълен мащаб, само първата част на този проект (изграждане на 30 MWp за 146 млн.  долара, започнало в началото на годината) обещава да позиционира Китай сред страните със сериозна фотоволтаика.
Следващият най-голям проект за ФЕЦ е с мощност 550 MWp. Той трябва да бъде изграден в Калифорния (САЩ) до края на 2013 г. Инвеститор е местната ютилити компания PG&E. Проектът е част от плановете на компанията за изграждане на общо 800 MWp соларни мощности в щата. Компанията - интегратор на системите, е OptiSolar, като тя има договори за доставка на повече от 200 MWp за Канада. В момента OpriSolar приключва първата от общо шест 10-мегаватови централи в Онтарио.
Докато САЩ и Китай се състезават къде ще бъде най-големият следващ проект на ФЕЦ, в края на 2008 г. в Германия приключи изграждането на най-големия в света проект до момента - с инсталирана мощност 40 MWp. Компанията, изграждаща централата във Валдполенц - Juwi Solar, обяви, че инвестицията възлиза на 130 млн. евро, като ще бъдат използвани 550 000 тънкослойни модула на фирмата First Solar. Проектът е разположен на територията на стара военна база и заема площ, равняваща се на 200 футболни игрища. Годишното производство на електроенергия ще бъде 40 000 MWh.

Автор: Виктор Гърбев

{jpageviews 00 none}