Македония не само ще покрие, а и ще надхвърли средното за ЕС използване на алтернативни енергийни източници, пише вестник “Нова Македония”.

Всички страни-членки на ЕС са задължени със закон 20% от общото им потребление на енергия да идва от алтернативни източници, предаде Агенция Фокус.
Срокът за изпълнение на това изискване е до 2020 година, а според вестника дотогава Македония ще надхвърли този праг. В момента използването на всички алтернативни източници на енергия съставлява около 17% от македонското потребление.
До 2020 г. този процент ще се увеличи и се смята, че ще стигне до 22%, посочи академик Глигор Каневче, ръководител на екипа за изготвяне на енергийна стратегия в Македонската академия на науките и изкуствата / МАНУ/.
Министърът на икономиката Фатмир Бесими каза, че финансовите помощи за слънчеви колектори са един от начините за увеличаване на енергийната ефективност, като подчерта, че Македония има ясна политика за стимулиране на използването на алтернативни източници на енергия.

{jpageviews 00 none}