Националният план за развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) трябва да бъде готов до средата на тази година, каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от информационните агенции. 

Планът ще определи целите на държавата за производство на зелена енергия при отчитане на мерки за енергийна ефективност, заяви министърът. Проектът на стратегията ще бъде изготвен чрез консултантска услуга със средства от ЕБВР. Изпълнителят ще бъде определен чрез процедура за възлагане на банката. Според Закона за опазване на околната среда (ЗООС ) планът трябва да бъде подложен на екологична оценка, което ще бъде сторено, увери Трайков. В началото на март ще бъде определен изпълнителят на оценката.
Документът, който ще трасира развитието на бранша за производство и търговия на чиста енергия, е чакан отдавна от предприемачите, които се занимават с разработване на вятърни и слънчеви паркове, както и централи на биомаса. Според ангажиментите на България в ЕС делът на възобновяемите източници в българския енергиен микс трябва да достигне 11% до края на 2010 г.

в-к Дневник

26 Февруари 2010

{jpageviews 00 none}