Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Select Language

English

Енергия

Включване


Забравена парола
Стара Загора - новини
Template
Китай и Индия са основната причина за замърсяването на околната среда с въглероден двуокис Печат
В близките 100 години ефектът от глобалното затопляне ще надхвърли значително всички направени досега прогнози, обяви един от водещите експерти в областта на промените в климата и опазването на околната среда, и автор на оповестения през 2007 г. Основополагащ доклад за негативните промени в климата, проф. Крис Фийлд (Chris Field), съобщава BBC News.
На Американската конференция на науките в Чикаго, професорът по биология и системи на околната среда от Университета “Станфорд” обяви, че последните данни за изхвърлените в атмосферата парникови газове показват, че в периода 2000 - 2007 г. техните емисии са превишили значително първоначално очакваните обеми. Увеличението се дължало основно на нарасналото използване на въглища за добиването на електроенергия в Китай и Индия.
“Фактически сега сме изправени на прага на промени в климата, излизащи далеч извън рамките на всички приети досега мерки за опазване на околната среда”, коментира ученият.
В резултат на по-голямото количество парникови газове, Фийлд очаква скокът на средногодишните температури по света в следващото столетие да е по-голям от прогнозираните досега от колегите му специалисти от Междуправителствената комисия за промените в климата (Intergovernmental Panel on Climate Change; IPCC) 1,1-6,4 С°, пише bgfactor.org.
Фийлд не се нагърби с точна градусова рамка на очакваното по-голямо затопляне, но посочи че най-вероятно температурите ще скачат много по-бързо и в кратки срокове, причинявайки повече щети на околната среда и екосистемите.
Една от първите негативни промени от това ще е изсъхването на тропическите гори, което ще повиши риска от унищожителни пожари в тези райони.
Затоплянето ще ускори допълнително топенето на вечните ледове около полюсите, което се очаква да причини допълнително рязко увеличение на количествата СО2 в атмосферата.
 
< Предишен   Следващ >
Template
Template Template Template
Studentsdesign