Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Select Language

English

Енергия

Включване


Забравена парола
Стара Загора - новини
Template
Eнергоспестяващи услуги предвижда новият закон за енергийна ефективност Печат
В скоро време търговците на енергия ще могат да предоставят на крайните си потребители - отделните домакинства, енергоспестяващи услуги. Такива ще са например смяна на осветителните тела с по-ефективни, подмяна на радиаторите с нови, смяна на старите котли или подмяна на горивната база - например преминаване от въглища на газ.


Това каза изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност (АЕЕ) Таско Ерменков.
Възможността за това е залегнала в новия Закон за енергийна ефективност (ЗЕЕ). Законопроектът е в парламента и се надяваме, че до месец-два ще бъде вече действащ закон, посочи Ерменков, предаде actualno.com.
Всяко домакинство ще може да сключи договор с гарантиран резултат с доставчика си на енергия - електроразпределително дружество, газоснабдяващо дружество, топлофикация, а заплащането на услугата ще става за сметка на спестената енергия за по-дълъг период от време, така че това да не натоварва бюджета на домакинствата.
В новия ЗЕЕ се предвиждат още задължения на търговците на енергия за намаляване на енергийните разходи и възможност те сами да сключват такива договори, както и доброволни споразумения с крайните потребители.
Искаме да създадем условия на всички доставчици на горива и енергия, както и на електроразпределителните дружества, да оказват енергийни услуги на крайните потребители и да знаят, че могат да печелят не само от продажба на енергия, но и от този вид дейност, посочи Ерменков.
Към мерките по енергийна ефективност, които ще прилагат търговците на енергия, може да спада и заплащането на енергийното обследване на дадена сграда или извършването на тази услуга на конкурентни цени. 

 
< Предишен   Следващ >
Template
Template Template Template
Studentsdesign