Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Select Language

English

Енергия

Включване


Забравена парола
Стара Загора - новини
Template
Бургас разработва проект за отопление на сгради с геотермална енергия Печат
Община Бургас, съвместно с Геологически институт към БАН, извършва изследвания на водата в минен комплекс Черно море. Обследват се възможностите на три мини - Бригадир, Благоев и 9 септември, които имат потенциал да се превърнат във възобновяем източник на геотермална енергия.


Проектът се нарича Remining Лowex и се финансира по програма Concerto II, съобщиха от общината. Целта му е да докаже на практика енергийната ефективност от използването на водата от изоставени мини като източник на възобновяема енергия за отопление и охлаждане на сгради, съобщи econ.bg. Партньори на общината по този европейски интегриран проект са организации от Холандия, Словения, Полша и България.
Проектът предвижда изследване на дебит, количество, температура на минната вода и как тя може да бъде използвана в съществуващите в близост до мините обекти. Той е отворен към присъединяване на нови партньори, които проявяват интерес към използване на геотермалната енергия.
Пилотният проект е в най-напреднала фаза в холандския град Хеерлен, където е стигнал до етап строителство. През октомври тази година там ще бъде пуснат в експлоатация първият комплекс от сгради, в които минната вода се използва за отопление и охлаждане.
 

 
< Предишен   Следващ >
Template
Template Template Template
Studentsdesign