Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Select Language

English

Енергия

Включване


Забравена парола
Стара Загора - новини
Template
Слънцето "помага" с 800 мегавата на Калифорния Печат
Две големи слънчеви електроцентрали ще бъдат изградени в американския щат Калифорния. Те ще произвеждат 12 пъти повече електричество от най-голямата настояща електроцентрала от този тип в света. Това е индикация, че добивът на енергия от слънцето търпи значително развитие в САЩ.


Електроцентралите ще покрият около 20 квадратни километра от Калифорния със слънчеви панели. В слънчев ден те ще произвеждат около 800 мегавата енергия, което е приблизително произвежданото количество енергия от една голяма електроцентрала, използваща въглища, или малка АЕЦ. Един мегават е достатъчен да захрани голям магазин на Wal-Mart, твърди The New York Times, цитиран от econ.bg.
Произведената енергия ще бъде продавана на Pacific Gas & Electric, които са поели ангажимента 20% от разпространяваното от тях електричеството да идва от възобновяеми източници до 2010 година. За да бъде конкурентноспособна на компаниите, експлоатиращи други възобновяеми източници, електроцентралата ще използва т.нар. фотоволтаична технология за добиване на енергия.
Някои европейски държави като Испания и Германия също разработват подобен вид източници за добиване на енергия. Испания има 23 мегаватова слънчева електроцентрала, а Германия в момента изгражда инсталация, която ще произвежда 40 мегавата енергия.
Добиването на енергия от слънцето остава сравнително скъпа технология в сравнение познатите технологии за използване на въглища или природен газ, но квотите, давани от някои американски щати подпомагат все повече развитието на производството на енергия с помощта на слънцето.

 
< Предишен   Следващ >
Template
Template Template Template
Studentsdesign