Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Select Language

English

Енергия

Включване


Забравена парола
Стара Загора - новини
Template
Д-р Герхард Книес: Забравете нефт, газ, ядрена енергия. Енергийният източник на бъдещето е Слънцето Печат
Д-р Герхард Книес в член на Транс-Средиземноморската Асоциация за Възобновяема Енергия (TREC), която е инициатива на Римския Клуб съвместно с Хамбургската фондация за защита на климата.

 Д-р Герхард Книес Основана е през септември 2003 г. и е развила различни концепции за защита на енергията, водата и климата в Европа, Близкия Изток и Северна Африка (за кратко - EU-MENA). Сега тази мрежа превръща концепцията си в реалност като сътрудничи с хора от политиката, индустрията и финансовия свят.


Интервю на BBC с д-р Герхард Книес

BBC [Клеър Болдерсон]: Забравете нефт, забравете газ, забравете ядрена енергия. Енергийният източник на бъдещето е слънцето! Не става дума за няколко панели по покривите за затопляне на вода за банята – говорим за пустиня пълна с огледала. Това е част от план, внесен за разглеждане в немското правителство във формата на доклад за алтернативни енергийни източници за Европа. Този доклад предлага голяма експанзия на соларни панели, които вече се монтират в Испания, Австралия и Невада, САЩ. Но тази експанзия ще бъде базирана в Северна Африка и ще бъде за обща европейска консумация. Нарича се Концентрация на Соларна Енергия и един от учените, работили по доклада Др Герхард Книс, ще ни обясни как функционира.
Д-р Герхард Книес: Вижте, когато концентрирате или насочите светлина, било то с помощта на лупа или огледало, получавате една гореща точка и там с помощта на слънчева светлина се генерират много високи температури: 200, 300, 400 градуса по Целзий. Това е напълно достатъчно да заври вода. А от врялата вода получавате пара, която може да задвижи една парна турбина, която от своя страна е свързана с електрически генератор и произвежда електричество.

Графика на възможна инфраструктура на непрекъснатото електрическо захранване за Европа BBC: Как ще изглеждат тези огледални полета, ако мога така да ги нарека?
Книес: Да, това наистина ще са полета от огледала. Представете си дълги бразди от панели, които приличат на огледала с ширина около 10 метра и светлината, която попада в браздите се концентрира от отражението към тръбопровод и по този начин цялата слънчева светлина се абсорбира и водата започва да ври.

BBC: А колко място ще заеме това съоръжение?

Книес: Типичната големина е може би 300 на 1000 метра. И така, например, ако искате за захраните цяла Германия с помощта на тези огледала, ще ви е необходимо пространство колкото териториите на Берлин и Хамбург.

BBC: До колкото разбрах, Вие говорите за потенциално разположение на огледалата в пустинята на Северна Африка. И тъй като, произведената енергия ще се консумира от жителите на Европа, как ще я пренесете от пустинята до домовете на хората?
Книес: За радост Северна Африка е вече свързана с Европа с електрични кабели. Но тази мрежа ще трябва да се разшири. Кабелите минават през Средиземно море или през Гибралтарския пролив, а ние ще се възползваме от високоволтажния трик. Ако енергия се пренася чрез електрически далекопроводи и ако се увеличи напрежението с фактор от 10, то тогава се получава само 1/10 от загубите.     
 
BBC: А това търговски приложимо ли е?
Kниес: Да. Такива кабели вече съществуват – използват се от Норвегия до Германия. Ако искате да пренесете електричество било то през море или когато разстоянието е повече от 500 до 1000 км, то употребата на тези кабели дава резултат. Освен това, тези кабели са и по-добрият вариант от чиста икономическа гледна точка.

BBC: Както може да се предполага, строежът на тези огромни полета, покрити с огледала и технологията, свързана с тях, е много скъп, нали?
Kниес: Разбира се, че е скъпо, но и изкопаемите горива вече започват да поскъпват. Затова, същността е да се види дали топлината от слънцето е по-конкурентна от тази на изкопаемите горива. В момента цената да се сдобиеш със слънчева топлина, еквивалентна на топлината от изгарянето на един барел нефт, е около 50 до 60 долара. И с тези темпове на растеж на петрола на световните пазари, хората все повече и повече трябва да се замислят за използването на соларна енергия.

 

 
< Предишен   Следващ >
Template
Template Template Template
Studentsdesign