Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Select Language

English

Енергия

Включване


Забравена парола
Стара Загора - новини
Template
Най-модерните технологии в областта на ВЕИ са достъпни и за фирмите от България Печат
Фирми от държави от цял свят бяха представени на провелото се в Щутгарт изложение Чиста енергия. Посетителите се запознаха с най-новите технологии в сферата на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и на енергийната ефективност.


В работата на изложението взеха участие и председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов и главният секретар на палатата Красимира Соколова.
Олег СтоиловВ Германия се прилага закон, който мотивира фирмите и гражданите да използват енергията на Слънцето. Там вече са изпълнени и мероприятията на националната програма, наречена 100 000 покрива. Благодарения на нея реално вече над 100 хил. частни жилища са оборудвани със системи, които генерират електрическа енергия, съобщи председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов (чуйте звуков файл ).
На изложението са показани и възможностите на къщи, които са с нулево или положително енергийно салдо, т.е. произвеждат повече електроенергия, отколкото използва домакинството. Те могат да бъдат наречени спокойно жилища на бъдещето, коментира г-н Стоилов.
В България има повече слънчева енергия, отколкото в Германия и тези технологии ще навлизат все повече и у нас. В България съществува и закон, който гарантира, че произведената от Слънцето електрическа енергия ще бъде изкупувана на преференциални цени и пазарните условия са много ясни, допълни Олег Стоилов.
По време на изложението са показани и възможностите на друг тип генератори на електроенергия, използващи ВЕИ. Демонстирани са генератори, използващи вятърна енергия с мощност от 5 мегавата. При нарастващата цена на петрола и на фона на екологичните проблеми, светът ще се обръща все повече към възможностите на възобновяемите енергийни източници.
Красимира СоколоваЦената на технологичното оборудване все още е относително висока, но съоръженията да производство на електрическа енергия от ВЕИ ще стават все по-използвани и по-достъпни и това ги направи и по-евтини, коментират специалстите. Затова тези технологии има и бъдещо приложение в България. За внедряването им трябва да се използват и средства от европейските програми, уточни Олег Стоилов.
В Стара Загора има фирми, които проявяват интерес и проучват възможностите за производство на централи, които използват енергията на Слънцето и на вятъра. Целта е опитът, който най-развитите европейски държави са натрупали през последните 20 години, да бъде бързо пренесен и в България. С тази цел се водят и разговори с потенциални партньори за бъдещо коопериране и сътрудничество.

По време на форума бяха осъществени и поредица от срещи, организирани по линия на новосъздадената европейска мрежа Enterprise Europe Network, в която партньор е и Търговско-промишлена палата - Стара Загора, обясни главният секретар на палатата Красимира Соколова.
Търговско-промишлена палата - Стара Загора се обръща към всички, които имат интерес в областта на възобновяемите енергийни източници и на енергийната ефективност да потърсят специалистите от работещия към палатата Център по енергийна ефективност. Имаме много материали, които са конкретни и приложими и при нашите условия и сме готови да бъдем партньори с всички, заяви Олег Стоилов.Репортажът е излъчен по ТВ Стара Загора в предаване Инициатива - външна продукция на Търговско-промишлена палата - Стара Загора (на 13 март, четвъртък от 21 часа; на 14 март, петък от 12,15 часа и на 15 март, събота от 16,30 часа)


 
< Предишен   Следващ >
Template
Template Template Template
Studentsdesign