Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Select Language

English

Енергия

Включване


Забравена парола
Стара Загора - новини
Template
Представяне на новоизобретена българска водовъртежна ВЕЦ Печат
Гравитационна водовъртежна водно-електрическа централа на малки водни падове представя фондация Ековат технологии, представлявана от Георги Тончев. Инвестициите в подобни електроцентрали са много рентабилни и се изплащат за по-кратки срокове, в сравнение с тези за традиционно познатите ВЕЦ.
2008 Малките водни падове, около 1 метър, не са икономически изгодни за строеж на познатите ВЕЦ, при които се използва потенциалната енергия на водния пад, защото той е незначителен.
Но ако се върти водата в даден басейн, то енергията на въртенето й се добавя към тази на водния пад. Сумарната енергия се увеличава и става икономическо изгодно да се преобразува в електрическа. А самото въртене е естествено обусловено от въртенето на Земята. Това въртене е и технически удобно за преобразуване във въртене на турбина. Сърцето на всеки ВЕЦ са турбините. Разработена е специална реактивна водовъртежна турбина, която ще бъде показана на пресконференцията. Тя е с висок коефициент на полезно действие, което решително допринася за повишената енергийна ефективност на водовъртежната ВЕЦ, като цяло. Затова, инвестициите в подобни електроцентрали са много рентабилни и се изплащат за по-кратки срокове, в сравнение с тези за традиционно познатите ВЕЦ.
2008 Новоизобретена българска водовъртежна ВЕЦ ще бъде представена и на пресконференция в националния пресклуб БТА в София (бул. Цариградско шосе № 49) на 14 май 2008 г.(сряда) от 11.00 часа.
Повече вижте на www.tonchev.org/vortexplantbg.html
2008
 
< Предишен   Следващ >
Template
Template Template Template
Studentsdesign