Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Select Language

English

Енергия

Включване


Забравена парола
Стара Загора - новини
Template
Еколози настояват за енергийна ефективност вместо АЕЦ Белене Печат
Около десетина еколози от коалицията "АЕЦ БелеНЕ" се събраха на мирен протест пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката срещу изграждането на АЕЦ "Белене", предаде БГНЕС.
Протестиращите бяха облечени в защитни костюми, предпазващи от радиация. Според тях възможно е след години на всички българи да им се наложи да носят подобни облекла, ако проектът бъде реализиран.
Трябва да започне истинската дискусия за строителството на атомната електроцентрала, каза Деница Петрова от коалицията. Според нея е нужно да се отговори на въпроса дали тази централа изобщо е необходима на България. Страната ни има достатъчно мощности, а и не е ясна икономическата изгода, тъй като по-голямата част от електроенергията ще се изнася, допълни тя.
Възраженията на протестиращите са свързани с липсата на яснота как и къде ще се отработват отпадъците. Еколозите уточняват, че в Германия вече са затворени два реактора от типа, който ще се изгражда в Белене, тъй като не са безопасни.
Сеизмичният риск на района и липсата на план за действие в случай на тежки аварии са сред сочените от еколозите проблеми. Според тях алтернативата на ядрената енергетика е да се повиши енергийната ефективност и да се използват повече възобновяемите енергийни източници.
Площадката, на която ще се строи АЕЦ „Белене“, не е подходяща за изграждането на атомна централа заради сеизмичния риск на района. Това каза, изпълнителният директор на Института за зелена политика Петко Ковачев, предаде БГНЕС. Той цитира данни от писма на БАН до Министерство на икономиката от 1984 г., в което се посочва, че няма друга атомна централа на толкова сеизмично място. През юни 1983 г., руски ...
Продължава на адрес: http://www.news24.bg/novini-3331.html.
 
< Предишен   Следващ >
Template
Template Template Template
Studentsdesign