Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Select Language

English

Енергия

Включване


Забравена парола
Стара Загора - новини
Template
Станишев е реалист за глобалната конюнктура на петрола Печат
Премиерът Сергей Станишев очаква набелязаните по време на Европейския съвет мерки за растящите цени на храните и петрола да имат ефект и в България. Той обаче предупреди, че не трябва да се очаква рязък спад на цените.
По думите му глобалната конюнктура е такава в момента, че предполага продължаващ ръст. „Няма как директно да се влияе на цените”, каза Станишев след срещата на лидерите от ЕС в Брюксел.
Над 300 хил. души у нас ще могат да се възползват от директна финансова помощ за преодоляване на ценовия шок чрез доставка на храни, каза министър-председателят. ЕК ще увеличи средствата за тази помощ от 300 млн. на 500 млн. евро.
„Трябва да бъдем реалисти”, обобщи премиерът, като припомни, че през последните години потреблението на горива и хранителни стоки е нараснало драстично. За преодоляването на кризата лидерите са набелязали краткосрочни и дългосрочни мерки, които включват и финансова подкрепа, и подпомагане на най-бедните прослойки в страните от ЕС, които в 15 страни-членки наброяват общо около 13 млн. души.
Мерките, които ще предприеме още ЕС предвиждат и целенасочена политика в областта на енергийната ефективност и възобновяемите източници. Станишев е поставил пред Европейския съвет и въпроса за използването на ядрената енергетика, която е и много по-предвидима в ценово отношение, по-евтина е и дава по-голяма сигурност.
При прегледа на селскостопанската политика на съюза е бил поставен и въпроса за намирането на механизъм за ускорено изравняване на субсидиите за производителите от Централна и Източна Европа. Към момента фермерите от тези страни получават между 25 и 30 на сто от размера на субсидиите за по-старите членки на ЕС. По думите на премиера, това ...
Продължава на адрес: http://www.news24.bg/novini-4559.html.
 
< Предишен   Следващ >
Template
Template Template Template
Studentsdesign