Британски търговец декларира финансови ползи от еко-иновации

ustoichivostВисокопоставен британски търговец на дребно казва, че устойчивостта и еко-иновациите вдигат летвата. Един от най-известните добре познати британски търговци на дребно заяви, че спечелил 105 милиона паунда (135 млн. евро) през 2011-12, благодарение на гама от еко-иновации и мерки за устойчивост, включитално намаляване до нула дела на отпадъците, които изпращал на дпото, както и сертифициране на британски и ирландски операции за въглеродно-неутрални.

Гигантът за храни и облекла Marks & Spencer казва, че мерки като подобряване на енергийната ефективност в магазинитеси, намаляване на 26% от теглото на опаковките му са „извор на по-устойчиви продукти“, по същия начин както преките финансови ползи.

M & S доваби, че стана „първия в света въгледоно-неутрален голям търговец на дребно“ на 1 януари 2012 г. Това беше направено чрез програма от инициативи, допълнени от закупуване на „златен стандарт“ или по-точно компенсации от въглероден стандарт (VCS)

M & S разбил програмата си за въглероден неутралитет в 15 подпрограме за справяне с въпроси като употребата на енергия в информационните центрове, горивна ефективност, намаляване на бизнес полети, създаване на зелена политика за колите си, намаляване на глобалните течове за затопляне газовете от хладилните агрегати, монтаж на слънчеви фотоволтаичнипанели и други мощности за ВЕИ в своите магазини и складове.

Компанията е постигнала свеоите цели, или е имала план за тяхното постигане за 12 от подпрограмите. В два от случаите – максимизиране на ефективността на международната логистига и намаляване на бизнес полети M & S е под планираните цели и обеща да увеличи усилията си. Използване на 50 % биодизел вече не е на дневен ред поради „притесненията по отношение устойчивостта на суровините, използвани за получаване на био-дизел“.

Компанията заяви, че за намаляване на отпадъците са монтирани съоръжения за рециклиране на всички обекти и са въведени схеми, които "затварят веригата на рециклиране". Например – отпадъците от опаковки биват връщани на доставчиците за влагането им в производство на нови опаковки за M & S.
Еко-иновациите са съпроводени и от промяна в поведението. Служителите са обучени да сортират отпадъците, а влага половин милион часа в обучение на своите доставчици на екологични и устойчиви бизнес принципи. Компанията насърчава мениджърите на компанията да използват по-широко видео-конферентна връзка за ограничаване на излишните бизнес пътувания.
Както и за изпълването M & S £ 706 млн. евро (899 млн. евро) печалби през 2011-12, еко-иновации ускориха развитието на продукта. През юни M & S заявиха, че са произвели най-устойчивият костюм в света, изработен от органични вълна, с подплата и етикети направени от рециклиран полиестер и пластмасови бутилки. Според M & S Марк Съмнър костюмът е "една от най-зелените дрехи" и е"невероятно стилен".
M & S акцентира върху устойчивостта, а еко-иновацията е изградена около техния план за стратегия за устойчиво развитие. От 180-те цели, съдържащи се в План А, от средата на 2012 г. M & S са се срещнали с 138 от тях, с бъдещи 30 бр. "по план". Компанията призна, че имаше неуспехи в някои области, като например намаляване на водата, но заяви, че до 2015 г. ще пренасочи усилията си и ще се стреми да отговори на всички цели.

 

b

Ecrein 2010