Да отнемем напрежението на влака

ekovlakХоландският железопътен оператор модернизира своите междуградски влакове, с цел по-висока ефективност.
Nederlandse Spoorwegen (NS), железопътен оператор в Холандия, подобрява екологичните показатели на 50 от своите междуградски, чрез програма за преоборудване. Очаква се програмата да бъде завършена през пролетта на 2013 г. Първите оборудвани влакове се вече в експлоатация по линията между Централна гара Амстердам и Хага.


Реконструктуирани двуетажни пътнически влакове, закупени от NS през 1990 г. Според оператора чрез подобряване на вагоните, особено на пътническите, може да се постигне ефективност от 9% при ремонтираните влакове. Предвижда се модернизация да удължи продължителността на живота на влаковете от 15 години.

Модернизирането води до намаляване на разходите в сравнение със закупуването на нови влакове. NS NedTrain инженерно дъщерно дружество в Холандия извършва реконструкция в заводите си в Харлем. Еко иновационните инициативи на помагат на Холандия да задържи висококвалифицирани работни места - през юни, NedTrain прави споразумения за назначаване на 45 инженери студенти.Програмата за модернизация NS е пример за други железопътни компании, които се опитват да подобрят екологичните си показатели, като същевременно поддържат ниски разходите си.
Основните екологични ефекти от подобрения на влаковете са – по-добрата аеродинамика, модерна и ефективна система за контрол на въздуха, по-добра изолация, ремонтирани тоалетни и осветителни системи, които консумират по-малко енергия. С цел по приятно и уютно пътуване, се реорганизира и транспортния интериор. Голяма част от отпадъците в следствие на модернизацията са били рециклирани.
По оценка на NS, пътуването в ремонтираните влакове е с четири пъти по-нисък разход на гориво на пътникокилометър в сравнение с пътуването с автомобил.

 

 

b

Ecrein 2010